Fine dining Lahdessa: Roux

Roux on hiukan kuuluisa ruokaravintola Lahdessa. Suunnittelin sinne vierailua jo ennen koronapandemiaa ja sen aikanakin, kun olin silloisen elämäni kanssa remonttia paossa Artjärven Kirkonmäellä. Ravintolailta siirtyi monesti, mutta toteutui nyt.

 

Ravintolaan saapuessa huomaa sisustuksen mukavan, ihan kauniin rauhallisen ja huolitellun ilmeen. Tila ei ollut tunkusen ahdaskaan.

 

Vastaanotto oli ystävällinen ja rauhallinen. Ruokaravintolassa on epämukavaa, jos henkilökunta juoksee ja lentää.

 

Mutta, ja muusta mukavasta huolimatta, ruoka oli parasta. Olimme tulleet varta vasten kokeilemaan seitsemän ruokalajin maistelumenun. Otimme siihen suositeltavat viinit, joskin kaksi meistä - minäkin - tyytyi määrältään puolikkaaseen viinipakettiin.

 

Kaikki annokset, keittiön tervehdyksineen, olivat oikein hyviä. Kiinnitin huomiota siihen, että annokset olivat myös todella kauniita, selvästi sensuellin mielen ohjaamana viimeisteltyjä. Kaikistä löytyi ikään kuin jokin ohjaava väri tai muoto. Ja ne olivat kaikilla aivan samanlaiset myös viimeistelyssään.

 

Vaikka viimeistelyn tarkkuus hämmensi, mikään ei viitannut ylenmääräiseen ja turhanaikaiseen pipertämiseen, mistä en perusta – ja, silti, viimeistelykin on aivan varmasti vaatinut paljon työtä, huomiota ja osaamista.

 

Selkeys ja myönteinen yksinkertaisuus tuli ilmi myös mauissa. Täällä ei ollut kahta tusinaa makua yhdessä suupalassa. Kokonaisuus, haarukassakin, oli upea – pelkästään hyvänmakuinen.

 

Erityisiä yllätyksiä ei menuun sisältynyt – ellei lasketa sitä, että koko menu oli toisiaan tasaisesti hyvin laatuisa ja kaikki annokset myös kauniita ja näyttäviä.

 

Ei siinä sitten ruuasta nauttiva muita yllätyksiä tarvitse.

 

Viinejä koski sama seikka: ajatuksella valittuja, mutta ei ihmeellisiä yllätyksiä. Keittiön tyyliin ja ruokaan nähden panin merkille, että ranskalaisia viinejä oli vain pari – ja siis alkuun nautittu shampanja mukaan luettuna. Se tuntui yllättävältä – siis keittiön tyyliin ja ruokaan nähden – mutta ei ollut mikään ongelma, haitasta puhumattakaan.

 

Roux on tuntemistani ravintoloista yksi parhaimpia. Kalliita tällaiset ravintolat ovat. Ne eivät sovellu muille kuin niille, jotka syystä tai toisesta tällaisia asioita harrastavat. Nämä ravintolat elävät alaa harrastavien ruokailijoiden uhrauksilla. Jos syö vain kolmen lajin illallisen, hintataso jää laatuun nähden kohtuulliseksi. Moni keskinkertainen ruokaravintola - mitä Roux ei siis ole - laskuttaa saman verran tai enemmän.

 

Jos keksin syitä poikkeilla taas Lahdessa, kyllä kai poikkean Roux’ssakin, vaikka en ilta toisensa perään asukaan tällaisissa ravintoloissa.

 

Kiitän vielä seuruettani ja Roux’n henkilökuntaa hienosta illasta!

 

0
Feed

Jätä kommentti